اجرای گروت

اجرای گروت

اجرای گروت

برای مشاوره تخصصی رایگان برای احداث ، خرید ، فروش انواع اسکلت فلزی در اصفهان ، اسکلت فلزی نو ، دست دوم ، بتنی ، پیچ و مهره و ….با مجموعه فراسازان آبان بنیان (فاب سازه)  در ارتباط باشید

اجرای گروت

اجرای گروت

اجرای گروت ، ایمن‌سازی و مقاوم‌سازی سازه‌های فولادی نصب شده و نیز نصب ماشین آلات با استفاده از بتن، فرآیندی است که به دقت و توجه زیادی نیاز دارد و ساده و راحت نمی‌توان از آن عبور کرد. ممکن است بستری که قرار است سازه و یا دستگاه در آن نصب شود که برای ساخت سوله در اصفهان و سایر نقاط کشور کاربرد دارد، و دارای پستی و بلندی باشد و یا سطح آماده شده برای نصب باید از نظر ارتفاع به سمت بالا و یا پایین تراز شود.

برای این منظور در عملیات ساختمان‌سازی و به طور کلی ساخت و ساز، از «گروت» استفاده می‌شود. اجرای گروت برای انجام عملیات ثابت‌سازی سازه‌ها و پر کردن فاصله‌ها به کار می‌رود. در این مقاله قصد داریم تا با گروت و کاربرد آن در عملیات ساختمانی آشنا شویم و ببینیم اجرای گروت برای چه منظوری کاربرد دارد.

گروت چیست؟

به طور کلی به سیالی که از مخلوط ماسه، سیمان، آب یا مایعی که از مخلوطی از مواد شیمیایی ضد آب تهیه می شود، گروت می‌گویند. شن همچنین در این ماده همراه با ماسه، سیمان و آب برای تقویت سازه‌های بزرگ مانند هسته بلوک‌های بتنی استفاده می‌شود. رزین‌ها نیز گاهی به عنوان مواد دوغاب یا گروت استفاده می‌شوند.

از این ماده معمولاً برای پر کردن شکاف‌ها و حفره‌های خاک یا سنگ استفاده می‌شود. از این ماده، همچنین برای تقویت خاک و غیر قابل نفوذ کردن آن استفاده می‌شود. این ماده در کاربردهای مختلفی مانند تعمیر سازه‌های آبی، رفع اشکال در سازه‌های زیر آب مانند کانال‌ها، تونل ها و … و نیز پرکردن درز بین کاشی‌ها و تثبیت خاک استفاده می‌شوند.

 اجرای گروت همچنین برای ایجاد استحکام بیشتر در فونداسیون و سازه ساختمان استفاده می‌شود. همچنین از این ماده برای ترمیم ترک‌های بتن، پر کردن شکاف‌های ایجاد شده در سازه، درزبندی و تثبیت خاک نیز استفاده می‌شود. از مزیت‌های مهم این ماده این است که خاصیت انبساطی داشته و در سطحی که اجرا شود پخش می‌شود و آن را به صورت کامل پر می‌کند.

گروت به روش‌های مختلفی برای تقویت سازه‌های ساختمانی در طول ساخت و ساز استفاده می شود. این روش در موارد گوناگونی از جمله فونداسیون، سوله‌سازی، سدسازی، راهسازی و … استفاده می‌شود. جدای از این از اجرای گروت برای رفع مشکل تراوش آب به سقف و دیوارهای بیرونی ساختمان و تثبیت کاشی‌ها به کف و دیوارها نیز به کار می‌رود.

اگر شما نیز به دنبال ساخت اسکلت فلزی در اصفهان می باشید می توانید با کلیک بر روی لینک مربوطه به این صفحه مراجعه کنید.

کاربرد اجرای گروت در سوله سازی

یکی از کاربردهای مهم گروت در سوله‌سازی است. از این ماده برای تثبیت ستون‌ها و قرار گرفتن آن‌ها در زیر صفحه ستون‌ها برای افزایش سطح اتکا و افزایش استحکام در این سازه‌ها به کار می‌رود. گروت طوری ساخته و اجرا می‌شود که توانایی جذب نیروهای وارد شده و انتقال به بخش پایینی سازه مانند فونداسیون سوله را داشته باشد.

 انواع گروت

این ماده انواع گوناگونی دارد و در کاربرهای متنوعی نیز استفاده می‌شود.

1. گروت سیمانی منبسط شونده

گروت سیمانی برای زمین‌هایی با نفوذپذیری بالا استفاده می‌شود و برای آن گروت با استفاده از آب، ماسه و سیمان تهیه می‌شود. البته این ماده به صورت پودر آماده در بازار موجود است که با آب مخلوط شده و خاصیت انبساطی دارد.

تزریق این نوع از گروت، برای ایجاد رسوب و یا تثبیت و استحکام بخشی گسترده‌ای از سازه‌ها مانند پل‌ها، کاربردهای دریایی، سدها و لنگرهای سنگی استفاده می‌شود. ماده دوغاب به شکل مایع با فشار بالا تزریق می‌شود تا سوراخ در شعاع مشخصی در اطراف ناحیه مورد استفاده برای تزریق پر شود.

ویسکوزیته ماده دوغاب با کاهش نسبت آب به سیمان در صورت نیاز افزایش می‌یابد. سپس فرآیند تزریق با ایجاد سوراخ دوم بین سوراخ های اولیه تکمیل می‌شود تا از تزریق کامل ناحیه اطمینان حاصل شود.

2. گروت پلیمری

گروت پلیمری که گروت سیمانی اصلاح شده نیز نامیده می‌شود دو جزء دارد. این ماده از مخلوطی از سیمان با مقاومت بالا و نیز ماسه سیلیسی شکری به دست می‌آید که این دو بخش در هنگام اجرای گروت باید با هم مخلوط شوند. این ترکیب دارای مقاومت خمشی بالا، خاصیت آب‌بندی مطلوب و نیز مقاومت کششی بالا است.

3.گروت اپوکسی

یک نوع گروت سه جزئی شامل رزین اپوکسی، عمل آورنده آمین، ماده سخت کننده و دانه بندی ویژه سیلیسی است که در هنگام اجرا باید با هم مخلوط شوند. این ماده مقاومت مکانیکی بالا، قابلیت چسبندگی بالا برای سازه‌های فلزی و فولادی و مقاومت ارتعاشی بالا است.

مشخصات فنی گروت

هر کدام از انواع گروت، مشخصات فنی ویژه خود را دارند. به طور کلی مشخصات این ماده را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • غیر خورنده
  • غیر قابل اشتعال، غیر سمی
  • دارای خاصیت انبساطی
  • مناسب برای آماده سازی بستر در انواع کاربردها مانند کاربردهای ساختمانی
  • فیکسچر قابل تنظیم
  • دارای خاصیت چسبندگی عالی به بتن
  • استفاده آسان
  • مخلوط کردن آن و فرآیند آماده سازی آسان است، فقط کافی است اجزا را با هم مخلوط کنید و به آن، آب اضافه کنید.
  • انبساط اولیه با تولید گاز
  • مقاوم در برابر ضربه و لرزش

پیشنهاد می شود برای کسب اطلاعات درباره وال پست بر روی لینک وال پست چیست کلیک کنید.

حداقل و حداکثر ضخامت گروت ریزی و اجرای گروت

گفتیم که گروت‌ها انواع و دسته‌های گوناگونی دارند و برای کاربردها و مصارف گوناگونی نیز استفاده می‌شوند. هر کدام از این انواع گروت، اجزای مختلفی دارند و باید به روش‌های گوناگون آماده‌سازی شوند.  ضخامت اجرای گروت نیز در انواع گوناگون، متفاوت است. ضخامت استفاده و اجرای این متریال، در انواع گوناگون آن و همچنین کاربردهای مختلف آن، کاملا با هم فرق دارد.به طور کلی اما می‌توان گفت که ضخامت گروت‌ریزی برای انواع گوناگون آن از 1 تا 10 سانتی‌متر و برای تیپ‌های گوناگون آن می‌تواند متفاوت باشد.

قیمت گروت ریزی

گروت ماده‌ای است که در انواع گوناگونی در بازار موجود است. در بیشتر موارد، این ماده به صورت پودرهای اماده دوجزئی و یا سه جزئی است که باید با هم و یا با آب مخلوط شوند. قیمت اجرای گروت ریزی نیز با توجه به نوع آن و نیز وزن خریداری شده متفاوت است. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره قیمت انواع این ماده می‌توانید به وب سایت ما مراجعه نمایید.

 دستور العمل ساخت و اجرای گروت

  • برای شروع کار، سطحی که قرار است در آن اجرای گروت انجام شود باید به خوبی تمیز شود و هر گونه پوسته اضافی که روی سطح موجود است، از بین برود. در ادامه نیز بهتر است تا سطح را از هر گونه آلودگی مانند گرد و غبار، چربی، رنگ و دیگر مواد اضافی پاک کنید. در مرحله بعدی باید سطحی که قرار است اجرای گروت روی آن اجرا شود را کمی خیس کنید تا آب ملات و گروت توسط آن جذب نشود.
  • سطح باید کمی مرطوب باشد اما آب اضافی نیز نداشته باشد. ستون‌ها و پیچ‌ها نیز باید کاملا ثابت و تمیز باشد. قالب‌بندی نیز در صورت لزوم باید ثابت و کاملا آب‌بندی باشد.
  • در مرحله بعدی ابتدا آب اندازی‌گیری شده را به مخلوط‌کن اضافه کرده و آن را روشن کنید و به آرامی پودر گروت را به آن اضافه کنید. به هم زدن به مدت 3 تا 5 دقیقه ادامه دهید تا مخلوط همگون، بدون حباب و صاف و یکدست شود.
  • بلافاصله اقدام به اجرای گروت نمایید و ریختن را در نقطه‌ای انجام دهید که کمترین فاصله را از نقاط دیگر داشته باشد. تزریق انواعی از گروت با استفاده از پمپ‌های مخصوص نیز ممکن است.
  • از رقیق کردن و یا استفاده مجدد این محصول به دلیل پایین آمدن کیفیت آن پرهیز کنید.
  • بهتر است محصول خشک گروت را در در مکانی سرپوشیده و به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری نمایید و بیشتر از 12 ماه آن را نگهداری نکنید.
3.5/5 - (2 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *